Financiële Onafhankelijkheid Vroeger op PensioenFIRE wint steeds meer aan populariteit in België en Nederland. Een fenomeen dat overgewaaid is uit USA, waarbij op vroege leeftijd wordt gestopt met werken door op jonge leeftijd spaarzaam te leven en veel te investeren zodat de inkomsten uit deze investeringen de uitgaven kunnen dekken.

Tijd is onze meest waardevolle rijkdom. Er zijn meerdere vormen van rijkdom, waaronder relaties en gezondheid.

In tegenstelling tot financiële rijkdom, is jouw tijd niet hernieuwbaar noch oneiding.

Financiële onafhankelijkheid helpt je meer tijd te verkrijgen voor de andere vormen van rijkdom.
De traditionele reis is wanneer je financiële onafhankelijkheid bereikt nadat je jouw hele leven hebt gewerkt en de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Het probleem is dat je gezondheid achteruit gaat en dat je dan niet veel tijd meer hebt.

De oplossing is FIRE Start je reis nu
Wacht niet tot je 60 of 70 jaar bent om van het leven te genieten. Eerst moet je berekenen hoeveel geld je jaarlijks echt nodig hebt om comfortabel te kunnen leven. Het doel is om een ​​25 veelvoud van dat aantal te sparen en te beleggen. Dat nummer is je FIRE-nummer.

Financiële buffer van 3 tot 6 maandenNaast je streefdoel (FIRE nummer) heb je ook een financiële buffer nodig van 3 - 6 maanden inkomen om te kunnen anticiperen op onverwachte uitgaven. Studies hebben aangetoond dat het heel redelijk is om over een lange periode gemiddeld elk jaar 4% rente op jouw FIRE-nummer te krijgen zonder er actief voor te werken als je een portefeuille heeft met diverse aandelen, obligaties en vastgoed.
Met de rente die je kan opnemen van jouw rekening kan je al jouw uitgaven betalen; dit wordt de veilige rente opname genoemd.

FIRE hoeft niet te staan voor retire early (vroeg op pensioen). Het belangrijkste is om financiële vrijheid te verkrijgen waarbij je zelf beslist wat je wil doen. Voor velen is financiële vrijheid een grote geruststelling die veel stress in hun leven wegneemt.

Investeer elke maand om je FIRE-nummer te bereiken. Elke maand zoveel mogelijk investeren is de hoeksteen om sneller FIRE te bereiken (Investeermogelijkheid = Inkomen – Uitgaven)

Op het FIRE your LIFE platform leer je om je uitgaven te verminderen en je passieve inkomen te verhogen. Passief inkomen is een inkomen dat je ontvangt zonder dat je ervoor hoeft te werken (bijvoorbeeld uit verhuur, ETF's)

Soorten FIREAls je jouw inkomen kunt verhogen (FAT FIRE) of jouw onnodige uitgaven kunt verminderen (LEAN FIRE), bespaar je meer en bereik je sneller FIRE.

FIRE is een manier om van je financiële stress af te komen en je leven ten volle te leven.
Stel je voor hoeveel tijd je krijgt; doe de dingen die je echt leuk vindt.
Er zijn veel activa waarin je kan investeren, maar het beste bezit ben je zelf.

Leer jezelf hoe je FIRE kunt bereiken door het spel op FIRE YOUR LIFE te spelen.


Financiële vrijheid

is belangrijk om een leven te bekomen met meer tijd, een betere gezondheid en relaties

Spaar ratio

= Inkomen - uitgaven
Dit kan gebruikt worden om te investeren en passief inkomen te verwerven.

Passief inkomen

= Inkomen zonder ervoor te moeten werken

Wanneer bereik je FIRE?

Geinvesteerd vermogen van 25x jaarlijkse uitgaven + buffer 3-6 maanden inkomen