Zelf beleggen is (niet) te moeilijkHeel veel mensen kiezen ervoor om hun beleggingen over te laten aan actief beheerde fondsen door financiële instellingen zoals banken. Daar zitten de mensen met de meeste kennis omtrent beleggen wordt over het algemeen verwacht. Nochtans tonen verschillende studies aan dat zelf passief beleggen, met name via ETF's, een beter rendement op lange termijn oplevert dan je geld actief laten beheren in beleggingsfondsen van banken.Een veel gehoord excuus waarom vele mensen toch niet zelf passief niet beleggen is dat dit veel te moeilijk is. Dat is het nochtans niet. Tijdens je reis in FIRE YOUR LIFE wordt je aangeleerd hoe je dit zelf heel eenvoudig kan doen. En ik beloof je, het is helemaal niet zo moeilijk dan je denkt. Fondsbeheerder proberen je dit echter te laten geloven door met moeilijke woorden te goochelen, zodat je op hen beroep zou doen voor al je beleggingen (en ze op die manier heel veel inkomsten verwerven). Het is natuurlijk niet erg dat er heel wat kosten worden aangerekend voor actief beheer. Fondsenhuizen werken ook hard om je vermogen actief te laten groeien. Alleen jammer dat je hierdoor dus gemiddeld geen hoger rendement voor terugkrijgt. 

Waarom is het rendement bij een actief beheerd fonds niet hoger? 

Actief beheerde fondsen hebben doorgaans hogere kosten dan passieve fondsen. Deze kosten omvatten beheerskosten, transactiekosten en marketingkosten. Na verloop van tijd kunnen deze kosten het rendement van actief beheerde fondsen aanzienlijk verminderen, vooral als ze niet consistent betere resultaten behalen dan de markt.

Actief beheerde fondsen proberen de markt te verslaan door middel van actieve beleggingsbeslissingen, zoals het selecteren van individuele effecten of het timen van de markt. Het is echter moeilijk gebleken om consequent de markt te verslaan op lange termijn. Studies hebben aangetoond dat de meerderheid van de actief beheerde fondsen niet in staat is om consistente het rendement van gediversifieerde ETF's te behalen of verslaan.

Actieve beleggingsstrategieën kunnen leiden tot emotionele betrokkenheid en het nemen van impulsieve beslissingen op basis van marktbewegingen of het nieuws. Passief beleggen daarentegen is gericht op het volgen van een vooraf bepaalde strategie en is minder vatbaar voor emotionele fouten.

Zelf passief beleggen

Zelf passief beleggen via ETF's (Exchange-Traded Funds) is een populaire en toegankelijke manier om te beleggen in een breed scala aan activa, zoals aandelen, obligaties of grondstoffen.
Populaire index-ETF's omvatten bijvoorbeeld de S&P 500, MSCI World of FTSE All-World.

Het is raadzaam om advies in te winnen bij een financieel adviseur of een beleggingsprofessional als je onzeker bent over beleggen. Beleggen brengt altijd risico's met zich mee, dus zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent voordat je beslissingen neemt.