Zelf beleggen: de ene broker is de andere nietBrokers verschillen van elkaar in termen van kosten, beschikbare beleggingsproducten, gebruiksgemak van het handelsplatform, informatie over de beleggingsproducten, klantenservice en helpen met de afhandeling van belastingen. Vergelijk bij het selecteren van de broker voor je effectenrekening de brokers en beslis welke eigenschappen voor jou het belangrijkste zijn. Een overzicht van de brokers ontvang je tijdens het spelen van FIRE YOUR LIFE. 

Kosten
 
Brokers kunnen verschillende vergoedingen en kosten in rekening brengen, zoals transactiekosten, accountkosten, beheerskosten en inactiviteitskosten. Het is belangrijk om de kostenstructuur van een broker te begrijpen en te vergelijken met andere brokers om te bepalen welke het meest kostenefficiënt is voor jouw beleggingsactiviteiten.

Beleggingsproducten
 
Elke broker biedt een scala aan beleggingsproducten aan, waaronder aandelen, obligaties, ETF's, beleggingsfondsen, opties, futures en meer. Je kan vb niet bij elke broker cryptomunten kopen. Controleer of de broker de specifieke beleggingsproducten aanbiedt waarin je geïnteresseerd bent.

Platform en informatie
 
Het handelsplatform van een broker kan variëren in termen van functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid, beschikbare tools en grafieken. Sommige brokers bieden geavanceerde handelsplatforms met uitgebreide analysemogelijkheden, terwijl andere brokers eenvoudigere platforms hebben die geschikt zijn voor beginnende beleggers. Sommige brokers bieden uitgebreide onderzoeks- en educatieve bronnen aan, zoals marktanalyses, beleggingsonderzoek, webinars, tutorials en artikelen.

Klantenservice
 
De kwaliteit en beschikbaarheid van klantenservice kunnen verschillen tussen brokers. Het is belangrijk om te weten hoe je contact kunt opnemen met de broker en welke ondersteuning ze bieden, zoals telefonische ondersteuning, live chat of e-mailondersteuning.

Veiligheid
 
Brokers moeten segregatiemaatregelen hebben om de klantgelden gescheiden te houden van hun eigen bedrijfsfondsen. Sommige brokers bieden extra verzekeringen voor klantgelden.
Controleer of de broker gereguleerd is door een erkende financiële toezichthouder in het land waar ze actief zijn. Regelgeving zorgt voor bepaalde standaarden en bescherming voor beleggers. Vermijd brokers die niet gereguleerd zijn of die opereren in landen met lage regelgevingsnormen.

Belgische brokers:
 
 1. BinckBank (nu onderdeel van Saxo Bank)
 2. Bolero (onderdeel van KBC Bank)
 3. Keytrade Bank
 4. Lynx
 5. Belfius Direct Net

Nederlandse brokers:
 
 1. DEGIRO
 2. Rabobank Zelf Beleggen
 3. ING Zelf Beleggen
 4. ABN AMRO Zelf Beleggen
 5. Lynx
 6. Saxo Bank