De accumulerende of distribuerende ETFHet verschil tussen een distribuerende ETF en een accumulerende ETF heeft te maken met de manier waarop ze omgaan met de inkomsten die worden gegenereerd door de onderliggende effecten in de portefeuille.  • Distribuerende ETF (DIST): Een distribuerende ETF keert periodiek inkomsten uit aan de beleggers. Dit betekent dat wanneer de onderliggende effecten in de ETF dividenduitkeringen ontvangen van de bedrijven waarin ze beleggen, de ETF deze dividenden doorgeeft aan de beleggers. Hetzelfde geldt voor rente-inkomsten van obligaties in de ETF. Beleggers ontvangen dus regelmatig contante dividenden of rentebetalingen, afhankelijk van de samenstelling van de ETF. Beleggers kunnen ervoor kiezen om deze inkomsten te herinvesteren of als contant geld op te nemen.

  • Accumulerende ETF (ACC): Een accumulerende ETF herinvesteert de inkomsten die worden gegenereerd door de onderliggende effecten automatisch in de ETF. In plaats van dividenden en rentebetalingen uit te keren aan de beleggers, worden deze inkomsten toegevoegd aan de totale waarde van de ETF. Hierdoor stijgt de netto-inventariswaarde (NAV) van de ETF. Beleggers profiteren indirect van deze herinvesteringen omdat hun aandelen in de ETF meer waard worden.

Het belangrijkste verschil tussen de twee is dus dat distribuerende ETF's directe uitbetalingen doen aan de beleggers in de vorm van dividenden of rente, terwijl accumulerende ETF's de inkomsten herinvesteren in de ETF.

Het kiezen tussen een distribuerende en accumulerende ETF hangt af van de voorkeuren van de belegger. Sommige beleggers geven de voorkeur aan distribuerende ETF's omdat ze regelmatig inkomsten willen ontvangen, terwijl anderen de voorkeur geven aan accumulerende ETF's om te profiteren van het effect van samengestelde groei zonder dat ze zelf de inkomsten hoeven te herinvesteren.

Meestal gekozen voor een accumulerende ETF als je niet direct geld nodig hebt en het toch opnieuw zou investeren. Er wordt ook vaker gekozen voor een accumulerende ETF om niet belast te worden met dividend belasting, zeker in landen waar de dividend belasting hoog is. 
Er zijn echter ook heel wat mensen die hun levensonderhoud deels of volledig bekostigen met de uitkering van dividenden en daarom kiezen voor een distribuerende ETF.