Het achtste wereldwonder: samengestelde interestSamengestelde interest, ook wel bekend als compound interest, is een concept binnen de financiële wereld dat verwijst naar het proces waarbij rente wordt berekend over zowel het oorspronkelijke kapitaal als de eerder verdiende rente. Met andere woorden, het is rente op rente.

Hier is een voorbeeld om het concept van samengestelde interest te verduidelijken:

Stel dat je een bedrag van €1.000 investeert tegen een jaarlijkse samengestelde interest van 5%. Na het eerste jaar zou je een rente van €50 verdienen, waardoor het totale bedrag groeit naar €1.050. In het tweede jaar zou de rente van 5% echter worden berekend over het nieuwe totaalbedrag van €1.050, wat neerkomt op een rente van €52,50. Na het tweede jaar zou het totale bedrag dus groeien naar €1.102,50. Dit proces gaat door en naarmate de tijd verstrijkt, neemt het rentebedrag steeds sneller toe omdat het wordt berekend over een groter totaalbedrag. Na 10 jaar is je €1.000 euro aangedikt tot €1.628 (62.8% dus ipv 50%) 

Het belangrijkste aspect van samengestelde interest is dat het exponentieel groeit naarmate de tijd verstrijkt. Dit maakt het tot een krachtig mechanisme om vermogen op te bouwen en te laten groeien over een langere periode.

Samengestelde zorgt ervoor dat hoe vroeger je start met beleggen en herbeleggen hoe exponentieler je vermogen zal groeien. Tijd voor actie dus.