Vermijd levensstijlinflatieLevensstijl inflatie is het fenomeen waarbij uw uitgaven mee stijgen met de stijging van uw inkomen. Hierdoor is het moeilijk om uit de ratrace (leven van loon tot loon) te komen. U blijft uw job nodig hebben om de uitgaven waaraan u gewend bent geraakt te kunnen blijven bekostigen. 


Wanneer u meer verdient, hebben sommige de neiging om groter te gaan wonen. U hoeft niet het maximale bedrag bij de bank te lenen die uw inkomen toelaat. Een grotere woning is niet alleen duurder in aanschaf, maar geeft ook hogere kosten aan onderhoud. Sommige mensen kopen een duurdere auto als ze promotie maken om op te scheppen bij vreemden. Nochtans zullen heel wat vreemden u een dikke nek vinden en dat brengt u geen geluk. Een nieuwe auto die uit de garage rijdt, is al sterk in waarde gedaald. Een goed onderhouden tweedehands auto kan even veel geluk brengen als een nieuwe auto. Vermijd impulsaankopen voor producten die u eigenlijk niet nodig hebt. 

Als u meer uitgeeft, went u daar heel snel aan en haalt u niet meer geluk uit de extra verhoogde kosten.  
 
Betaal uzelf eerst
Om levensstijl inflatie te verminderen is het belangrijk om uzelf eerst zelf een deel van uw loon uit te betalen alvorens u rest gebruikt voor uitgaven. Hoe meer u verdient, hoe meer u het percentage van uitkering aan uzelf verhoogt. Dit wordt soms ook wel de savingsrate genoemd. Het geld dat u aan uzelf uitbetaalt, gebruikt u om te investeren. Op deze manier blijft het overgebleven geld voor uitgaven constanter. 

Probeer geen indruk te maken op anderen
Geld is zeker belangrijk voor geluk, maar op een bepaald ogenblik wordt u niet meer gelukkiger door meer uit te geven. Probeer dus niet steeds het allernieuwste en duurste te kopen om op te scheppen bij anderen. Bepaal zelf wat u belangrijk vindt en wat u gelukkig maakt.

"Te veel mensen geven geld uit dat ze niet hebben verdiend, om dingen te kopen die ze niet willen, om indruk te maken op mensen die ze niet aardig vinden."
- Will Rogers

De meeste mensen worden gelukkiger van ervaringen dan van producten. Genieten van ervaringen hoeven niet duur te zijn, denk maar aan een wandeling, kletsen met vrienden...