Aandachtspunten bij de aankoop van een ETF



Een Exchange Traded Fund (ETF) is een beleggingsfonds dat op de beurs wordt verhandeld, net zoals aandelen. Deze fondsen zijn populair geworden vanwege hun vermogen om diversificatie te bieden tegen relatief lage kosten. 
Een ETF volgt gewoonlijk een index of mandje van activa, zoals aandelen of obligaties, en probeert de prestaties van die index na te bootsen. 


Beheerskosten (TER)
ETFs staan bekend om hun lage kosten, maar niet alle ETFs zijn gelijk gecreëerd. Kijk naar de Total Expense Ratio (TER) die de jaarlijkse kosten aangeeft als een percentage van het gemiddelde fondsvermogen.

Transactiekosten
Naast de TER kunnen er ook handelskosten zijn, zoals brokercommissies, wanneer je een ETF koopt of verkoopt. (Sommige brokers beiden een selectie ETF's aan waarop geen brokerscommissie verschuldigd is)

Liquiditeit
Controleer het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van de ETF. Een hoger handelsvolume betekent dat de ETF liquider is, wat kan leiden tot smallere bied-laat spreads en makkelijker kopen en verkopen.

Beurs
Kijk na op welke beurs de ETF verhandelt wordt. Sommige brokers gaan extra kosten aanrekenen per beurs waarop je aandelen of trackers hebt. Dus door op meerdere beurzen aandelen en ETF's te kopen, zullen je vaste kosten soms hoger liggen.

Tracking Error
Dit is een maat voor hoe nauwkeurig de ETF zijn benchmark volgt. Een lagere tracking error betekent dat de ETF zijn index nauwer volgt.

Fysieke versus Synthetische ETFs
  • Fysieke ETFs: Deze kopen de activa die ze volgen.
  • Synthetische ETFs: Deze gebruiken derivaten om de prestaties van de index na te bootsen. Ze kunnen extra risico's met zich meebrengen.
Dividendbeleid
Sommige ETFs keren dividenden uit aan beleggers, terwijl andere de inkomsten herinvesteren. 
 
Valutarisico
Als je belegt in een ETF die buitenlandse activa volgt, ben je mogelijk blootgesteld aan valutaschommelingen die je rendement kunnen beïnvloeden.

Belastingoverwegingen
In sommige jurisdicties kunnen ETFs belastingvoordelen hebben in vergelijking met andere investeringsvehikels. In sommige landen waar de belasting op dividenden hoog is wordt vaak geopteerd voor ETF's die accumulerend zijn (geen dividend betalen maar herinvesteren).

UCITS
UCITS staat voor "Undertakings for the Collective Investment in Transferable Securities". Het is een regelgevend kader (diversificatievereisten,  zekerheid van liquiditeit,  regelmatig verslag uitbrengen) van de Europese Unie (EU).  Een van de belangrijkste voordelen van UCITS-fondsen is hun paspoortrecht. Zodra een UCITS-fonds in één EU-lidstaat is goedgekeurd, kan het in andere EU-lidstaten worden verkocht zonder dat verdere regulering nodig is. Dit vergemakkelijkt de grensoverschrijdende distributie van beleggingsfondsen binnen de EU.