Schulden vermijden en afbouwenMaak een lijst van al je schulden, inclusief het bedrag, de rentevoet en de minimumbetalingen. Dit geeft je een duidelijk beeld van je financiële situatie.
Meestal wordt geopteerd om de afbetaling van schulden te prioriteren op basis van rentevoet en deze met de hoogste rentevoet eerst af te betalen. Zeker de schulden met de hoogste rentevoet betaal je zo snel mogelijk vervroegd af. Begin nog niet met investeren als er nog schulden aanwezig zijn met een rentevoet van 3 à 4% of hoger. De kans dat je een gemiddeld rendement over meerdere jaren met je belegging zal bereiken dat hoger is dan die rentevoet is laag. 
Een andere methode die soms gebruikt wordt is om eerst de schulden af te betalen waarvan het geleende bedrag het laagste is (sneeuwbalmethode). Op deze manier is het mogelijk om sneller een openstaande lening af te sluiten en kan dit een positief duwtje in de rug geven om ook de andere grotere leningen af te betalen. 

Probeer parallel aan het aflossen van schulden ook een noodfonds op te bouwen. Op die manier heb je geld achter de hand voor onverwachte uitgaven, waardoor je niet weer in schulden terechtkomt.

Neem contact op met je schuldeisers en vraag of ze bereid zijn om de rentetarieven te verlagen. Soms zijn ze open voor onderhandelingen, vooral als je een betalingsplan voorstelt. De schuldeiser kan geneigd zijn dit te aanvaarden als die ervan overtuigd is dat hierdoor de kans groter is dat de lening dan ook daadwerkelijk zal terugbetaald worden.

Stel automatische betalingen in voor je schulden om te voorkomen dat je ze vergeet. Dit zorgt ervoor dat je altijd op tijd betaalt en helpt boetes en renteverhogingen te voorkomen. 

Overweeg het consolideren van je schulden in één lening met een lagere rente. Dit kan het gemakkelijker maken om je schulden af te lossen en een beter overzicht te hebben. 
Stop met het gebruik van krediet kaarten (ze hebben een hoge interestvoet) en ga geen nieuwe leningen meer aan voor de aanschaf van nieuwe producten. Zorg ervoor dat je realistisch bent over je uitgavenpatroon en alleen uitgeeft wat je je daadwerkelijk kunt veroorloven.

Als je schulden overweldigend zijn of als je moeite hebt om ze alleen aan te pakken, zoek dan professionele hulp.