Je kind leren omgaan met geld: zo pak je dat aanFinanciële geletterdheid is een essentiële vaardigheid die kinderen moeten leren om succesvol te zijn in het leven. Het vermogen om geld te beheren, budgetteren, sparen en investeren is van onschatbare waarde.Begin vroeg

Financiële opvoeding begint op jonge leeftijd. Zodra je kinderen oud genoeg zijn om het concept van geld te begrijpen, kun je beginnen met het introduceren van basisprincipes zoals het tellen van geld, het herkennen van munten en biljetten, en het begrijpen van eenvoudige transacties.

Kinderen leren veel door naar het gedrag van hun ouders te kijken. Wees een goed financieel rolmodel door verantwoordelijk met geld om te gaan, budgetten te maken en bewuste uitgavenkeuzes te maken.

Moedig je kinderen aan om te sparen door hen een spaarpot of spaarrekening te geven. Help hen doelen te stellen en leer hen geduldig te zijn bij het sparen voor iets wat ze graag willen hebben.
Leg uit hoe spaarrekeningen werken en hoe rente werkt. Leer je kinderen het concept van rente op spaargeld en de voordelen van rente op lange termijn (samengestelde interest).

Verstaanbare taal

Vertel steeds de waarheid aan je kinderen, liegen over gemaakte fouten of de toekomst te rooskleurig voorstellen zorgt er vaak voor dat je kinderen dezelfde fouten zullen maken. Pas je taalgebruik aan zodat het voor hen begrijpbaar en bevatbaar is. Anekdotes kunnen helpen. De aanpak van hoe je over geld praat met jongens en meisjes is net dezelfde. 

Praat echter niet over hoeveel je als ouders exact verdient als dit verschillend is om je kinderen niet te laten denken dat de meest verdiendende het meeste bijdraagt aan het gezin. 

Geef zakgeld

Leer je kinderen hoe ze een budget kunnen maken. Help hen inkomsten en uitgaven bij te houden en hen te laten zien hoe belangrijk het is om binnen hun middelen te leven.
Geef je kinderen een vast bedrag aan zakgeld op regelmatige basis. Dit helpt hen te leren hoe ze hun geld kunnen beheren en keuzes kunnen maken over hoe ze het uitgeven.
De meeste kinderen beginnen met zakgeld vanaf de leeftijd van 10-13 jaar. Het bedrag stijgt met de leeftijd. Moedig je kinderen aan om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor bepaalde uitgaven, zoals speelgoed of kleine aankopen. Dit helpt hen te begrijpen dat geld een waarde heeft en dat keuzes gemaakt moeten worden.
Leer kinderen om kritisch te kijken naar de waarde van producten en prijsbewustzijn te ontwikkelen. Bespreek met hen het vergelijken van prijzen, het letten op aanbiedingen en het maken van verstandige aankoopbeslissingen.

Leer je kinderen over de gevolgen van schulden en lenen. Leg uit dat lenen geld kost en dat het belangrijk is om verstandig om te gaan met schulden.

Oefen met investeren

Stimuleer je kinderen om hun eigen kleine ondernemingen of klusjes te starten, zoals het verkopen van zelfgemaakte producten of het doen van klusjes voor buren. Dit helpt hen waardevolle lessen te leren over het verdienen van geld en het runnen van een bedrijf.

Laat je kinderen fouten maken en leer hen dat het normaal is om te leren van financiële fouten. Moedig hen aan om verantwoordelijkheid te nemen voor hun acties en hen te helpen betere keuzes te maken in de toekomst.

Als je kinderen de basis van geldbeheer begrijpen, kun je ze introduceren in de wereld van investeringen. Leer hen over verschillende beleggingsmogelijkheden en laat hen investeren met een klein bedrag om te begrijpen hoe beleggen werkt.

Financiële opvoeding is een continu proces dat zich uitstrekt over de hele jeugd van je kinderen. Het is een investering in hun toekomstige financiële welzijn en zelfredzaamheid. Door hen deze belangrijke vaardigheden bij te brengen, geef je hen de tools om verstandige financiële keuzes te maken en financiële zekerheid te bereiken in hun volwassen leven.